pic

Etäohjelmanjärjestäjän FAQ

Haluatko mukaan tekemään Ropeconia? Jännittääkö etäohjelman pitäminen? Etkö oikein tiedä, mitä etäconissa voisi tehdä? Ei hätää! Ropeconia ei tarvitse tehdä yksin, vaan pyrimme auttamaan ohjelmanjärjestäjiä ja pelinjohtajia myös etäconissa. Olemme koonneet tähän usein kysyttyjen kysymysten -dokumenttiin vastauksia tyypillisiin pohdintoihin sekä vinkkejämme etäohjelmaa järjestäville.

Tätä sivua päivitetään uusilla kysymyksillä ja vastauksilla, viimeisin päivitys tehty 18.5.2021.


Miten teen etäohjelmani? Pitääkö osata käyttää Zoomia, Teamsia tai jotakin muuta työkalua?

Teknisten ongelmien välttämiseksi toivomme pääsääntöisesti ennakkoon tallennettuja ohjelmia (mutta jos ehdottomasti haluat tehdä ohjelmasi suorana, katso alempaa kohta “Voinko tehdä liveohjelmaa?”)

Ropeconin etäohjelman tekemiseen sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  • voit tallentaa esityksesi sinulle tutulla ohjelmalla (esim. Zoom, Teams, PowerPoint) ja lähettää sen etäohjelmatiimillemme, tai
  • mikäli tekninen toteutus tuntuu vaikealta, voit tulla pitämään esityksen Ropeconin ministudioon, jossa tallennustiimimme ottaa esityksesi talteen.

Ohjelmatalleiden pitää olla toimitettuna Ropeconin ohjelmatiimille viimeistään 16.7.2021.

Miten pääsen kuvaamaan ministudioon?

Ministudiot rakennetaan pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle ja ne ovat auki muutamana ennalta ilmoitettuna päivänä heinäkuun alussa. Tilassa noudatetaan voimassa olevia turvallisuusohjeita henkilömäärän ja etäisyyksien osalta. Jos haluat kuvaamaan oman osuutesi Ropeconin ministudioon, laita viestiä osoitteeseen ohjelma@ropecon.fi

Millainen on hyvä etäpuheohjelma?

Etäohjelmassa tärkeintä on sama kuin missä tahansa ohjelmanumerossa: että katsojat kuulevat mitä sanot ja pystyvät seuraamaan esitystäsi. Kannattaa siis testata mikrofonin kuuluvuus ennakkoon ja pitää huolta, että esitysmateriaalisi ovat selkeitä lukea ja tila, jossa puhut on hiljainen. Tietokoneen omalla kameralla ja mikrofonillakin saa tehtyä hyvän etäohjelman, mutta jos olet epävarma omista laitteistasi, kannattaa tulla kuvattavaksi Ropeconin ministudiolle.

Mikäli sinulla on aikaa, taitoja ja välineitä, voit tietysti hyödyntää etäohjelman antamia mahdollisuuksia ja lisätä mukaan videoita, kuvia ja näyttää vaikka erilaisia työvaiheita tai käsittelemääsi asiaa oikeassa ympäristössään. Etäohjelma mahdollistaa myös monenlaisten demojen tekemisen aiheista, joita olisi vaikea tuoda Messukeskukseen, katso lisää kohdasta “Työpajat ja näytökset”.

Voinko tehdä liveohjelmaa?

Teknisten ongelmien välttämiseksi suosittelemme ohjelman tallentamista ennakkoon, mutta mikäli ohjelmaideasi perustuu reaaliaikaisuuteen, ota yhteyttä ohjelmatiimiin ohjelma@ropecon.fi niin suunnitellaan yhdessä paras toteutus. Mukaan mahtuu myös muutamia liveohjelmanumeroita.

Valmiin nauhoituksen streamaaminen mahdollistaa myös uudenlaista interaktiivisuutta: voit olla paikalla vastaamassa katsojien kysymyksiin samalla, kun puhut videolla yleisölle.

Jääkö kaikki ikuisiksi ajoiksi nettiin?

Ropeconin YouTube-kanava on palvellut harrastajia vuosien ajan ja olemme julkaisseet siellä paljon erilaista puheohjelmaa. Toivomme tietysti saavamme myös etäconin ohjelmanumeroita katsottavaksi Ropeconin jälkeen, mutta jos niin toivot, voi oma esityksesi olla katsottavissa vain Ropeconin ajan. Sovithan tästä aina erikseen ohjelmatiimin kanssa!

Entäs peliohjelma?

Toivomme saavamme Ropeconiin myös etälarppeja, -roolipelejä ja muuta peliohjelmaa!

Ropecon tarjoaa larpinjärjestäjille tarvittaessa Zoom-alustan ja perustamme Discordiin puhekanavia roolipelejä varten. Pelinjohtajat voivat vapaasti käyttää myös muita itselleen tuttuja alustoja, esim. Roll20.

Jos pelinjohtaminen kiinnostaa, mutta et tiedä mitä peliä vetäisit, kaipaamme vapaaehtoisia vetämään skenaariokilpailun pelejä! Nämä pelit ovat toisten harrastajien Ropeconin skenaariokilpailuun kirjoittamia ja niitä pääsee vetämään Ropeconin tarjoamalla alustalla.

Lisäksi toivomme saavamme vapaaehtoisia pelauttajia johdattamaan kävijöitämme erilaisten lautapelien pariin BoardGameArenassa tai muilla vastaavilla alustoilla. Ropecon tarjoaa BoardGameArenan kuukaudeksi jokaiselle vähintään 8 tuntia viikonlopun aikana pelauttavalle pelinjohtajalle, jotta heillä on aikaa tutustua alustaan ja sen toimintoihin ennen tapahtumaviikonloppua.

Kiinnostuitko? Ilmoittaudu vetämään lautapelejä otsikon “Peliohjelmat, kokemuspiste ja turnaukset” alta sekä larppeja ja roolipelejä omista kohdistaan Ropeconin ohjelmahaun sivulla. Skenaariokilpailun pelinjohtajia haemme myöhemmin vapaaehtoishaun osana.

Työpajat ja näytökset

Ropeconiin kuuluvat myös erilaiset työpajat, näytökset ja esittelyt. Etäcon tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä harrastusta erilaisissa ympäristöissä ja kuvata pienimpiäkin yksityiskohtia tarkasti.

Myös erilaisten taitojen opettaminen etänä on mahdollista, etenkin jos työpajasi ei vaadi erityisvarusteita tai suurta tilaa.

Voinko tehdä ohjelmani englanniksi?

Kyllä voit! Etäropeconiin mahtuu mukaan myös englanninkielistä ohjelmaa ja olet tervetullut tekemään meille ohjelmaa mistä päin maailmaa tahansa.