pic

EtäRopeconin kävijäohjeet

Ropecon järjestetään vuonna 2021 virtuaalisena tapahtumana käyttäjille ilmaisessa viestintäsovelluksessa, Discordissa. Ropeconin Discord-serveri avataan torstaina 29.7. klo 18 ja se sulkeutuu maanantaina 2.8.2021 klo 12.

Voit liittyä Ropeconin Discord-serverille Alustat ja ohjeet -sivulta löytyvän linkin kautta. Discord toimii selaimessa, tietokoneelle asennettavana ohjelmana (Windows, Linux, macOS) tai kännykkäapplikaatiolla (Android, iOS). Voit käyttää Discordia väliaikaisella tunnuksella tai luoda Discord-tunnuksen, jolla voit liittyä myös lukuisille muille servereille. Väliaikainen kirjautuminen toimii selaimessa sen aikaa kun selainikkuna on auki.

Linkin klikkaamisen jälkeen sinua pyydetään luomaan tunnus ja pääset tarkastelemaan Ropeconin Discordin käyttäjäsääntöjä, jotka sinun tulee hyväksyä. Säännöt hyväksyttyäsi pääset näkemään tapahtumapaikkana toimivat kanavat, joista löydät monia Ropeconista tuttuja osa-alueita että muutamia uusia virtuaalisia tiloja.

Discord-sovelluksen käyttöön löytyy netistä erilaisia aloittelijaohjeita, esimerkiksi Taru Luojolan Noviisin Discord-opas.

Ropeconin Discordin kanavat

Hyväksyttyäsi Ropeconin Discordin säännöt, näet kaikki kävijöille avoimet kanavat ja liityt niille automaattisesti. Niistä suurin osa on tekstikanavia, mutta mukana on myös muutamia äänikanavia. Äänikanavia käytetään hyödyksi erilaisissa ohjelmissa, kuten roolipelejä pelatessa. Osa äänikanavista on käytettävissä myös vapaaseen keskusteluun virallisen ohjelman ulkopuolella.

Jokaisella kanavalla on oma aiheensa. Esimerkiksi #larppikeskustelu-kanavalla voit puhua larppauksesta ja #roolipelikeskustelu-kanavalla roolipeleistä. Toivomme keskustelun pysyvän edes löyhästi kanavien aiheissa. Mikäli kanavan nimi ei avaa kanavan aihetta tarpeeksi, kanavan kuvauksessa näkyy yleensä auki kirjoitettuna kanavan tarkoitus ja aihepiiri. Aihekanavien lisäksi serveriltä löytyy myös kanava #keltsu-vapaa-keskustelu, jossa voi keskustella vapaasti aiheesta kuin aiheesta.

Jos kanavan aihe ei kiinnosta sinua, voit hiljentää kanavan. Tietokoneella tämä tapahtuu klikkaamalla kanavan nimeä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Mute channel -valikosta sopiva vaihtoehto. Mobiililla taas painamalla pitkään kanavan nimeä ja valitsemalla Mute channel.

Kanavarakenne

Ropeconin Discordissa kanavat on jaoteltu kategorioittain. Tässä on esitelty lyhyesti jokainen kategoria, mutta suosittelemme tutustumaan Discordista löytyviin kanaviin omatoimisesti – olet tervetullut seuraamaan itsellesi vieraampia keskusteluja samalla tavalla kuin voisit lähiconissa vaellella pelipöytien ja esitelmähuoneiden välillä.

Aula
Aulan alta löydät kanavat, joiden tarkoitus on auttaa sinua nauttimaan Ropeconista: #ilmoitukset-kanava tiedottaa alkavista ohjelmista, #infossa voit kysyä apua ja #roolit-kanavalla voit valita itsellesi roolin, joka kertoo kiinnostuksenkohteistasi.

Yleinen Ropecon-keskustelu
Yleisen Ropecon-keskustelun alta löytyvät nimen mukaisesti erilaiset vapaalle keskustelulle omistetut kanavat. #Turvasatamassa voit etsiä juttuseuraa ja keskustella vapaaehtoisten digituutorien kanssa. #Ropecon2021-kanavalla voit keskustella kaikista coniaiheista ja kirjoittaa halutessasi itsestäsi esittelyn, jotta conikaverisi tunnistavat kuka nimimerkin takana on. Lisää tällöin viestin alkuun ESITTELY. #Conikuulumiset-kanavalla voit fiilistellä Ropeconia ja #jaa-omaa-taidettasi-kanavalle postata tekemiäsi taideteoksia. Vapaamuotoiselle keskustelulle on omistettu #keltsu-vapaa-keskustelu ja kokonaan englanninkielisillä ääni- ja tekstikanavilla #international-meeting-point voit puhua kaikesta Ropeconiin liittyvästä englanniksi.

Ohjelma
Ohjelma-kategorian kanavat liittyvät Ropeconiin ohjelmiin, täältä löytyvät niin #figumaalausnurkka kuin erilaiset peliseuranhakukanavat ja keskustelupaikat peliharrastuksille. Lisäksi voit keskustella puhe- ja spektaakkeliohjelmasta ja Ropeconin akateemisesta seminaarista niille omistetuilla kanavilla. Viimevuotiseen tapaan mukana on myös tekstiroolipelikanava #maailmanlopun-majatalo ja lisäksi tekstiseikkailulle omistettu kanava.

Pelihuoneet
Lisäksi Ropeconin Discordista löytyvät eli pelien pelaamiseen omistetut teksti- ja äänikanavat. Peliä pyynnöstä -kanavilla voit liittyä kiinnostaviin peleihin ja löytää peliseuraa, muut huoneet ovat aikataulutetuille peleille, joihin löydät ilmoittautumisohjeet Ropeconin blogista.

Tekninen tuki ja digituutorit

Discordissa ei tarvitse pärjätä yksin, vaan Ropeconista tuttuun tapaan apua on tarjolla! #Info-kanavalla voit kysyä kysyä apua, kun jokin mietityttää – oli kyse sitten ohjelmasta, alustoista tai siitä, mistä mikäkin tieto löytyy.

Discordissa päivystävät myös Ropeconin digituutorit, jotka löydät #turvasatama-kanavalta sen aukioloaikoina (to 18-22, pe 12-22, la 10-22, su 10-18) mutta teknisiä kysymyksiä voit esittää suoraan myös tekstikanavalla #tekninen-tuki. Lisäksi tuutorit vetävät #turvasatamassa kolme kertaa virtuaalisen conikierroksen, jossa esitellään lyhyesti etäconin ohjelmaa. Tuutorkierrokset järjestetään perjantaina klo 18 alkaen ja lauantaina klo 11 ja 16 alkaen.

Jos #turvasatama-kanavalla ei osata ratkaista juuri sinun teknistä ongelmaasi tai ongelmasi selvittäminen vaatii pidempää keskustelua, ohjaavat digituutorit keskustelun #tekninen-tuki -tekstikanavalle. Tekstikanavan lisäksi on myös olemassa “Tekninen tuki” -äänikanava, jolla voit mm. testata mikrofonin ja kuulokkeiden toimintaa. Pyydäthän tällöin jonkun mukaan juttelemaan sinulle, jotta saat välitöntä palautetta testaamisestasi.

Jos kohtaat ongelmia ennen Discordiin liittymistä, tavoitat osan teknisestä tuesta myös sähköpostitse osoitteesta discord@ropecon.fi. Luethan kuitenkin aiemmin tässä dokumentissa linkatun Noviisin Discord-oppaan ennen sähköpostin lähettämistä.

Pyrimme auttamaan kävijöitämme tapahtumaan liittyvissä teknisissä ongelmissa, mutta emme ole tietotekniikka-alan ammattilaisia. Ymmärräthän siis, että jotkin asiat saattavat meiltä jäädä ratkaisematta. Meillä ei myöskään ole mahdollisuutta ottaa etäyhteyksiä kävijöiden koneille, joten olethan proaktiivinen ja pyrit testaamaan antamiamme ratkaisuehdotuksia itsenäisesti.

Säännöt, moderaattorit ja häirintäyhdyshenkilöt

Ropeconin Discord-serveri on häirinnästä ja syrjinnästä vapaa alue, jossa noudatetaan yhteisiä käyttäytymissääntöjä, jotka löydät tämän linkin takaa. Liittyessäsi serverille pääset ensimmäiseksi lukemaan säännöt. Vasta, kun olet hyväksynyt säännöt, pääset mukaan keskusteluun. Muista myös Discordissa keskustellessasi, että Ropecon on kaikenikäisille avoin tapahtuma.

Moderaattorit valvovat sääntöjen noudattamista ja voivat tarvittaessa tehdä erilaisia toimenpiteitä sääntörikkomuksia kohdatessaan. Käyttäjät voivat raportoida moderaattoreille esimerkiksi asiatonta sisältöä komennolla !report eli aloittamalla viestin tuolla sanalla (”!report tää vaikuttaa vähän asiattomalta”). Moderaattorit päivystävät perjantaina klo 11-22, lauantaina klo 10-23 ja sunnuntaina klo 10-18. Tarkemmat ohjeistukset moderaattoreista ja moderoinnista löytyvät Discord-serverin säännöistä.

Discord-serverin käyttäytymissäännöt

Jos koet häirintää, kehota tekijää lopettamaan. Jos huomaat jotain, jonka epäilet olevan häirintää, kysy rohkeasti tilanteen osallisilta onko kaikki kunnossa. Tarvittaessa voit aina ilmoittaa asiattomasta käytöksestä Discordin moderaattoreille ja/tai pyytää apua tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiltä. Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat tapahtuman aikana Discordista, puhelimella (tekstiviestein tai soittamalla) sekä sähköpostilla. Häirintäyhdyshenkilöt päivystävät perjantaina klo 12-22, lauantaina klo 10-22 ja sunnuntaina klo 10-18. Tapahtuman jälkeen tavoitat heidät sähköpostitse.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat Ropeconin järjestäjäporukan, conitean, ulkopuolisia henkilöitä ja kaikki keskustelut heidän kanssaan ovat luottamuksellisia. Jos haluat, he voivat viedä terveisesi eteenpäin järjestäjille tai käsitellä asiaa muilla tavoin, mutta tämä on aina sinun päätettävissäsi. Jos haluat keskustella häirintäyhdyshenkilöiden kanssa täysin anonyymisti, voit esimerkiksi luoda Discordiin uuden nimimerkin ja avata sen avulla keskustelun häirintäyhdyshenkilön kanssa.

Moderaattorin ja häirintäyhdyshenkilön tunnistat siitä, että he näkyvät Discordin käyttäjäluettelossa otsikoiden ”Häirintäyhdyshenkilö” ja ”Moderaattori” alla. Heidän käyttäjänimessään lukee myös heidän roolinsa. Moderaattorit käyttävät viestissään etuliitettä [Moderointi] moderoidessaan keskustelua.

Expat ja kävijäroolit

Ropeconin Discordissa voit valita kiinnostuksenkohteitasi kuvaavan roolin #roolit-kanavalta. Rooli tulee näkyviin Discord-nimimerkkiä klikkaamalla. Lahjoittamalla Ropeconille voit lisäksi saada Lohikäärme-roolin. Lue lisää lahjoittamisesta tämän linkin takaa.

Aktiivisella osallistumisella Ropeconin Discordissa ansaitset aktiivisuuspisteitä, joiden kautta voit nousta tasoja. Oman tasosi voit tarkistaa !rank -käskyllä, ja kaikki tasonnousut näkyvät #xp-bot-commands-kanavalla. Tasojen on tarkoitus olla leikkimielinen kannustin aktiivisuuteen. Toivomme, ettei kukaan kerää aktiivisuuspisteitä pelkkien tasojen vuoksi. Moderaattorit selvittävät mahdollisia väärinkäytöksiä aiheen tiimoilta.

pic

Kysyttävää? Kohtasitko yllättävän ongelmatilanteen?

Ota rohkeasti yhteyttä: 2021@ropecon.fi